Wejście

Artykuły

Menu na jesienne wesele – nasze propozycje

Menu na jesienne wesele – nasze propozycje

Gdy świat zaczyna ubierać się w brązy, złoto i rudości – także śluby oraz przyjęcia weselne zmieniają swoje oblicze. A skoro jedzenie to jedna z podstaw, sezon inny od letniego stanowi dobry argument do urozmaicenia klasycznych dań. Menu na jesienne wesele jest zatem zagadnieniem szczególnie interesującym pod kątem nowych smaków!

Maksymalne wykorzystanie chłodniejszej temperatury i naturalnych dóbr. Na tych filarach powinno oprzeć się menu na jesienne wesele (a nawet takie zwiastujące już zimę). Co może wobec tego pojawić się na stołach weselnych?

Swojskie menu na jesienne wesele prosto z ogniska

Jedzenie i atrakcja weselna w jednym, szczególnie w przypadkach, w których wesele organizowane jest w otoczeniu bliskim naturze (np. w agroturystyce). Ognisko w otoczeniu bliskich, okrytych kocami i świetnie spędzających wspólny czas, brzmi jak sielskie marzenie. Co można więc usmażyć i zjeść ze smakiem w takich okolicznościach?

  • kiełbasę;
  • kurczaka;
  • plastry karkówki;
  • rybę;
  • warzywa;
  • ziemniaki.

Na ogniskowy deser proponujemy upieczone własnoręczne pianki!

Dobra sezonowe

Jesień to bez wątpienia czas pomarańczowej królowej – dyni! Jeżeli na Waszym weselu zagoszczą osoby na diecie wegetariańskiej, z pewnością z radością skonsumują zupę dyniową jako alternatywę rosołu. Jesień to także czas picia kultowego już dyniowego latte – jeśli planujecie na przyjęcie bar kawowy (np. znaleziony na Amoreo), warto zapytać wcześniej jego obsługę o taką opcję.

Interesującym wyborem będzie także pasternak, coraz rzadziej spotykany na talerzach. On też może przybrać postać kremowej zupy. Zaskoczycie gości również poprzez zaserwowanie pasternakowych frytek albo purée.

Czy słyszeliście kiedykolwiek o spaghetti z cukinii? Długie nitki wykrojone spiralizerem smaży się na patelni lub miesza z wybranym sosem. Pysznie i zdrowo!

Owocowe menu na jesienne wesele

Jesień to pora obfitująca w owoce. Te z kolei świetnie sprawdzają się jako desery i przekąski. W końcu mało co kojarzy się z tym sezonem tak bardzo, jak świeżo wyjęta z pieca szarlotka, prawda?

Poza klasyczną szarlotką wśród owocowych deserów mogą znaleźć się również:

  • jabłka w polewie toffi;
  • tarta gruszkowa;
  • gruszki w cieście francuskim;
  • pączki z nadzieniem z wybranych konfitur;
  • clafoutis (w wersji jesiennej ze śliwkami, a w letniej – z czereśniami).

Na rozgrzewkę

Zadbajcie o prawdziwie jesienną atmosferę poprzez podanie napojów, które rozgrzeją gości. Jesień – i zapowiedź zimy – to przede wszystkim grzane wino. Niektórzy mówią, że smakuje jeszcze lepiej w połączeniu ze sporą pajdą chleba ze smalcem prosto z wiejskiego stołu…

Dla abstynentów proponujemy gorącą czekoladę i gorącą herbatę z pomarańczą i cynamonem.

Zdrowie Pary Młodej!

Zobacz również